Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Θήρα - Προϊστορικό μουσείο

Η Ύστερη Εποχή του Χαλκού είναι εποχή ακμής, κατά την οποία η ακτινοβολία του μινωικού πολιτισμού θα αφήσει τα ίχνη της έντονα στους πολιτισμούς του Αιγαίου. Η έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας σκέπασε την προϊστορική πόλη του Ακρωτηρίου, που ανέσκαψε και αποκάλυψε το 1967 ο Σπύρος Μαρινάτος.
Το παχύ στρώμα τέφρας που κάλυψε τα ερείπια του οικισμού διατήρησε σχεδόν ανέπαφα κτήρια με όλη την οικοσκευή άθικτη στη θέση της, με θαυμάσιες τοιχογραφίες, τα δάπεδα με τους πίθους για την αποθήκευση των αγαθών και άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν επί τόπου, όπως τα εγκατέλειψαν ακριβώς οι κάτοικοι στην προσπάθειά τους να σωθούν από την έκρηξη.
Ένα εντυπωσιακό παράδειγμα της τέχνης της τοιχογραφίας εκείνη την περίοδο είναι η «Τοιχογραφία της Άνοιξης», Συγκρότημα Δ, από το Ακρωτήρι, με θέμα από τη φύση και πολύ καλά διατηρημένο.

Ο ζωγράφος εδώ εναλλάσσει ερυθρό, μπλε και κίτρινο χρώμα θέλοντας να αποδώσει τους ηφαιστιογενείς βράχους της Θήρας.
 Σε αυτούς τους βράχους φυτρώνουν κόκκινα κρίνα σε συστάδες, με κίτρινους μίσχους που πάλλονται με το φύσημα του ανέμου.

Πάνω από όλα αυτά πετούν χελιδόνια (αρχή άνοιξης) με χάρη και ελευθερία. Άλλο χελιδόνι απεικονίζεται εν πτήσει, άλλο την ώρα ακριβώς που στρίβει από τα κρίνα, και δύο τη στιγμή του ζευγαρώματος.




Προϊστορικό μουσείο της Θήρας
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...