Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Ησίοδος


Ο Ησίοδος (μεταξύ 750 και 700; π.Χ.) είναι μετά τον Όμηρο, που δημιούργησε το ηρωικό έπος, ο πλέον σημαντικός επικός ποιητής και εκπρόσωπος ενός άλλου είδους έπους, του διδακτικού.
Γεννήθηκε στην Άσκρα της Βοιωτίας αφού ο πατέρας του μετακόμισε από την Κύμη της Αιολίδας της Μικράς Ασίας. Εν αντιθέσει με τον  Όμηρο που  παρουσιάζεται απρόσωπα κρύβοντας καλά από τον αναγνώστη την ταυτότητά του, ο Ησίοδος μας παρέχει στο έργο του (ειδικά στα «Έργα και Ημέραι») όλες τις πληροφορίες για το πρόσωπό του, ενώ πρέπει να επισημανθεί ότι βρίσκεται γεωγραφικά και κοινωνικά σε μια τελείως διαφορετική περιοχή. Κινείται σε ένα καθαρά αγροτικό πλαίσιο –απέναντι από την αριστοκρατική κοινωνία του Ομήρου– και ο κόσμος του είναι αυτός των μικρών γεωργών που δουλεύουν σκληρά και υπό πολύ αντίξοες συνθήκες.  
Το χρίσμα της ποίησης το λαμβάνει από τις Μούσες, που του προσφέρουν ένα κλαδί δάφνης, κάποια φορά που έβοσκε τα πρόβατα στον Ελικώνα. Αυτό το ερμηνεύει σαν αποστολή για να τραγουδήσει «τ τ ἐόντα τ τ σσμενα πρ τ ἐόντα», δηλαδή τα παρελθόντα και τα μελλούμενα, αφού προηγουμένως έχει ο ίδιος έρθει σε επαφή με την ομηρική ποίηση μέσω των ραψωδών.
Έργα του είναι η Θεογονία, το Έργα και Ημέραι και Κατάλογος ή Κατάλογος γυναικών ή Ηοίαι.
Η Θεογονία αφηγείται τη δημιουργία του κόσμου, συγκροτώντας το σύστημα μυθολογίας των θεών. Σημειωτέον ότι ο μύθος της δημιουργίας των θεών διαφαίνεται να είναι εν μέρει γνωστός και στον Όμηρο. Ο Ησίοδος προσπάθησε λοιπόν να δημιουργήσει μια κοσμογονία και μια θεολογία με τους κυριότερους σταθμούς της διαδοχής των θεών ως την τελική εγκαθίδρυση του Δία, που επικρατεί πάνω σε όλες τις δυνάμεις και είναι η προσωποποίηση  της νοημοσύνης και της λογικής.
Στο Έργα και Ημέραι τα κύρια θέματά του είναι το «δίκαιο» και η «εργασία». Περιλαμβάνονται ο μύθος του Προμηθέα, της Πανδώρας και ο μύθος των πέντε γενών. Στον μύθο των πέντε γενών ο Ησίοδος συνθέτει έναν μεγάλο ανθρωπολογικό πίνακα, περιγράφοντας τη βιολογική κατάπτωση του ανθρώπου από μια παραδείσια κατάσταση (χρυσό γένος) στη σημερινή του πόνου, της λύπης και της αθλιότητας (σιδηρό γένος) με την παρεμβολή μόνο του τέταρτου γένους των ηρώων αλλάζοντας τη σχέση κατά κάποιον τρόπο αυτής της πτωτικής γραμμής.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...